— Anette Basso

Snu på krona – sult edition

Venter du på studielånet? Har du fått restskattesmell? Har du brukt opp lønna på grillmat og utepils? Og er du sulten? La meg da tipse deg om bloggen A girl called Jack. Hun deler oppskrifter på mat som er sunn, smakfull – og jæla billig.

Småbarnsmoren Jack Monroe har blitt småberømt i Storbritannia for å blogge om å leve på et 1o punds matbudsjett per uke – 10 britiske pund tilsvarer i skrivende stund under hundre kroner. En kan forøvrig ikke sammenlikne direkte til norske forhold med mindre man regner på forskjeller i pris- og lønnsnivå, og jeg er ingen økonom. Men jeg jobber deltid, har gjennomgående lite penger å rutte med, og prioriterer de helt sikkert “feil” i forhold til allmenn snusfornuft.

Jeg tenker sjelden på penger i det jeg legger varer opp i handlekurven. Jeg tenker på hva jeg har lyst på, hva som er sunt (nok), og om det er realistisk at jeg kommer til å ta meg tid til å lage og spise opp all maten jeg kjøper.

Nå skal jeg betale første avdrag av skattesmellen jeg pådro meg, og må begynne å tenke pris, også på mat. Jeg har en romsligere økonomi enn Jack Monroe, og jeg liker stort sett alt. Om jeg forsøker tenke og leve litt mer som henne kan jeg bruke penger jeg sparer på andre ting – en ny plate, eller den boken om norsk likestillingshistorie som jeg har ønsket meg. En drink på Ujevnt og en ny, sort strømpebukse.

For nå må jeg velge og prioritere. Som de aller fleste av oss faktisk må. 

Mange av oppskriftene hun deler er vegetarmat, og da må jeg nesten gi et lite nikk i retning den nynorske Veggisbloggen, som lenge har ligget bokmerket på min Mac. Mye nam uten mø og bæ.

Monroe har fått mye kudos blant annet for sine gulrot-kummin-bønneburgere, en curry med aprikoser, og noen fristende gulrot-koriander-falafler. Jeg forsøkte meg med passe hell på squash-og-mynte-fritters forleden dag – nam! Dessuten har hun grønne nok fingre til å holde liv i en rekke urteplanter, noe jeg selv har ønsker og ambisjoner om å få til (hjelp meg!).

IMG_3347[1]

Jeg kaster for mye mat, det gjør kanskje du også. Og jeg har noe å lære når det gjelder å porsjonere ut maten i fornuftige mengder, og bruke tid på å planlegge. Ei jente som heter Jack er en fornuftig stemme å lytte til. Sjekk ut alle hennes Below the line-oppskrifter her. Bønner på boks, here I come! Korianderplante, vær så snill å ikke dø!

0 comments
Submit comment