— Anette Basso

Slekters gang

Jeg har endelig betalt NRK-lisensen, og det med glede. Jeg er rimelig hekta og begeistret over “Hvem tror du at du er?“, serien der norske kjendiser graver i familiehistorien ved hjelp av arkivarer landet rundt. Som en konsekvens av serien opplever en av Norges Kulturvernforbunds største organisasjoner DIS Norge stor pågang av interesserte som lurer på hvor oldemor egentlig kom fra, og om der er noen skjulte og saftige skandaler i nær og fjern slekt. Alle har et opphav, enten om det er i Bergen, Norge eller en annen kant av verden. Ergo folkelig appell. Dagsavisen hadde en finfin reportasje om jakten på røtter nå i helgen som var, sjekk ut.

Min egen familiehistorie var utgangspunkt for masterprosjektet jeg fullførte før jul. Jeg hadde lenge vært nysgjerrig på min farfars kvenske bakgrunn, som han aldri fortalte noe om videre til barn og barnebarn. Min favorittepisode er da selvsagt den hvor Eivind Hellstrøm møter professor Einar Niemi og går fra å ha samisk opphav til kvensk på få minutter. Min farfar ble selv født i Finnmark i 1929, og på den tiden var det ikke så fett å være kven eller same i Norge. Fornorskningspolitikken er ikke et pent kapittel i Norges historie, foråsirresånn.

Å drive halvsentimental slektsforskning var åpenbart ikke grunnlag for å skrive en masteroppgave, men det lå som en underliggende motivasjon, og jeg lærte mer om hans liv (og mitt eget) gjennom å forske på kvensk identitetsoppfatning og kultur. Røtter og føtter og alt det der. Her står jeg forøvrig på en bergknaus i Vadsø en sen sommerkveld og speider ettertenksomt ut i havet og inn i fortiden:

DSC_0965

En i slekten har gjort litt mer grundig research i vår finskættede familiehistorie,og dokumentert Basso´ene flere hundre år tilbake. Alt vi sitter igjen med er årstall, stedene de blir født, stedene de dør. Man aner konturen av mer eller mindre dramatiske fortellinger, om vandring over landegrenser, tallrike familier, navneendring, og mye barnedød. Sånt som hadde gjort seg på tv.

Som regel er det mindre dramatisk enn som så. I min slekt har de fleste levd små arbeiderklasseliv i Nord-Norge og på Sunnmøre. Et par løsunger kanskje, men ingen store bragder eller Eidsvollsmenn eller mordere. Tror jeg. Jeg vet jo ikke. Derfor snuser jeg på tanken om DIS Norges nybegynnerkurs på Kronstad Hovedgård 27. februar her i Bergen, åpent for alle interesserte. Generelle tips for nysgjerrige nybegynnere finnes forøvrig her.

0 comments
Submit comment