— Anette Basso

Skulle hatt bøttehatt

For litt over en måned siden (du og du som tiden flyr når man har det gøy/jobber/sliter) var jeg i London. Stone Roses var anledningen, og i kofferten hadde jeg pakket en av de tingene som syntes obligatorisk å ha på seg under en Stone Roses-konsert.

En bøttehatt.

IMG_2763

Ikke en hvilken som helst bøttehatt, men en Fjorden Baby!-bøttehatt. Jeg kjøpte den for en del år tilbake, da de spilte på Landmark og hadde en merchbod ved inngangen, perfekt for fulle folk med lav impulskontroll og kontanter i lomma. Den litt for store, hvite bøttehatten med Fjorden Baby!-logo har ikke blitt mye brukt i etterkant, men fikk altså bli med til London for å se Ian Brown og co. i Finsbury Park. I wanna be adored, sang Ian og jeg og 40.000 andre, hvorav halvparten av disse bar bøttehatt. Og parkas. Og Adidas-sko. Det var en god dag å være Anette på.

Min aller første bøttehatt var mørkblå. Den kunne ha vært fra Kangol, men var nok fra Adelsten. Jeg var kanskje ti år gammel, og har et distinkt minne av å ha hatt (hehe) den på meg under en båttur i Ellingsøyfjorden utenfor Ålesund, der vi satt på dekk med solbrente skuldre og sang “hav og himmel, kinn mot kinn, motortøff og sønnavind” hele veien til kaia. Jeg hadde også en større, hvit bøttehatt i frotté (!) som beskyttelse mot tyrkiske solstråler under Den Store Jenteturen til Alanya i 2003. Den hviteste jenta på stranden, med Murakami-boken i fanget, solfaktor 50 – og hvit bøttehatt i frotté.

Min søster fikk se bilder fra Londonturen i etterkant, og utbrøt følgende da hun kom til dette bildet:

IMG_2814 – Fy faen så teit du ser du me den hatten!

Fra mitt eget kjøtt og blod! Que pasa? Teit? Det er jo Verdens Fineste Bøttehatt! På en Stone Roses-konsert! Mine innsigelser hjalp ikke stort, og selvtilliten fikk seg en bitteliten (bøtteliten?) brist. Har jeg tatt feil alle disse årene? Er bøttehatten teit? Er jeg teit med bøttehatt?

I tillegg kom jeg over denne saken via Buzzfeed, som leverer ukentlige lolz bestående av morsomme kattegifs og annet internettsnacks. 22 Celebrities Inexplicably Wearing Bucket Hats – mindre flatterende bilder av superkjendiser som har på seg bøttehatt, inkludert Rhianna, Rick Ross, og Justin Timberlake anno N´Sync.

Og kjekkasen fra Prison Break:

Men altså, hvor er bøttehattens elitetrupp av stilige menn fra Storbritannia? Hvor er Reni? Liam? Richard Ashcroft på coveret til The Verve’s “Urban Hymns”? Hvor er Johnny Depp i Fear and Loathing?

liam


Og hva med den britiske filmen Spike Island som hadde premiere for et par uker siden? Og ka med tingene?


Mange helter har hatt bøttehatt. Men få heltinner. Hm. Fikk jeg tyn og pes for bøttehatten min fordi JEG ER KVINNE? Er bøttehatten forbeholdt menn? Voksne gutter som ferdes i Kong Oscars gate? Og min gode venn Skatebård (som har blitt observert i Adidas-jakke og en frekkas av en bøttehatt fra A.P.C den siste tiden)?

Bøttehatt. Love it or hate it. Jeg vet hvilken side jeg har tatt i saken, og lar Schoolboy Q få siste ord:

 

0 comments
Submit comment