— Anette Basso

Miniskjørt og misogyni

I går gikk en videosnutt av 12 svenske kvinner som leser opp et utvalgt av grov netthets de har blitt utsatt for som en farsott på Twitter og andre medier. Kvinnene har gjort seg skyldige i å blogge, publisere kronikker og delta i samfunnsdebatt og medier. Responsen de har måttet tåle er trusler, sjikane, ønsker om at de og deres barn skal voldtas. Både anonyme og menn som skriver under fullt navn ønsker dem døde, og vet hvor de bor. Se selv:

Det. Er. Så. Jævla. Drøyt.

Noen skrev en gang at “a woman’s opinion is the mini-skirt of the internet” og at “having one and flaunting it is somehow asking an amorphous mass of almost-entirely male keyboard-bashers to tell you how they’d like to rape, kill and urinate on you.” Jeg tåler ikke så inderlig vel den netthets som ikke rammer meg selv, det gjør meg rasende. De svenske kvinnene i videoen over virker også passe dritforbanna, ikke redde, ikke skremt til taushet.

En amerikansk journalist skrev nylig om sine egne erfaringer med det samme og poengterte at “haters aren’t something to be feared. They’re validation that you’re a big deal. And they’re fuel to do better”. Nå skal man passe seg for å forvirre kritikk med hets – i et idealkommentarsamfunn inviteres du til å argumentere imot, bidra til en bredere debatt – men ikke sjelden sklir det helt forbanna totalt ut og man skal “knullas sönder med ett baseballtre”. Selv har jeg få til ingen erfaringer med slikt fra min bloggefortid, bortsett fra et par stikk i siden som egentlig bare gjorde meg mer høy på tanken om at “YESSSS NOEN BRYR SEG JEG ER NOEN AHAHHAHAHA!!!”.

Det er ikke utelukkende frittalende feminister (eller kvinner) som sjikaneres på nett og sosiale medier. I Norge har både unge bloggere og voksne værdamer fått smake på misogynien som finnes bak tastaturer i det vide land. Hvor kommer det fra? Hva skal man gjøre? I skrivende stund tvitrer den svenske feministen og radioverten Cissi Wallin om menns netthat, og hun velger i dag å ringe opp en av sine hatere (og bedriften han jobber i) live på radio for å konfrontere ham. En annen løsning sto denne jenta for.

Netthatet vil fortsette, men det bør om mulig gjøres ganske ubehagelig for den enkelte å komme unna med trusler om drap og barnevoldtekt som hevn på en kvinne som ytrer seg offentlig. Og mens de sitter der og hater kan vi andre fortsette gjøre tingene våre.

0 comments
Submit comment