— Anette Basso

LHBT baby!

Denne uken går Bergen Pride – Regnbuedagene av stabelen. Gay er okei og streit er greit – feiring med regnbueflagg kjenner ingen begrensninger. Et lite skår i festivalgleden kom likevel under åpningen og gudstjenesten i Johanneskirken i går kveld, som ble avbrutt av en hatefull prest med fossile holdninger. Grei men trist påminnelse til hvorfor vi trenger å offentlig farge byen vår i regnbuens farger med bred pensel en gang i blant.

For de som ikke føler seg helt stødig i homosjargong har LLH en grei innføring i de ulike begrepene knyttet til kjønn og seksuell orientering på sine hjemmesider. Homo, queer, transperson, kjønnsnøytrale pronomen – info som er greit å ha i bakhodet, ikke bare for journalister som skriver om lhbt-relaterte ting men også for oss andre. Språk er makt vet du.

Den som føler seg inspirert til å feire og markere sin støtte for alle skeive sjeler der ute kan sjekke ut programmet på Regnbuedagenes hjemmesider. Sideprogrammet Skråblikk på Litteraturhuset viser filmer hele uka, verdt å nevne er NRK-dokumentaren om Kim Friele som ble vist for første gang for 40 år siden, altså året etter at homofili ble avkriminalisert her til lands i 1972. Hvor mye har skjedd siden den gang? Hvordan er ståa for lhbt-folk i andre deler av verden?

Ellers er det kurs i japansk bondage på Fincken (ganske stilig), foredrag om homohets i idretten (veldig ustilig, slutt med det, hetsing altså), og stor parade torsdag kl. 1300.

Så blås støvet av Tegan and Sara-platene dine, dans litt foran speilet til Pet Shop Boys, kanaliser din indre Freddie Mercury i drag og tenk på at I Want To Break Free var en såpass kontroversiell video at den ble bannet fra MTV i sin tid. (Dessuten er det også skeiv uke på Paradise Hotel!)

0 comments
Submit comment