— Anette Basso

Jane fra jungelen

21 år gamle Jane fra Kristiansand mener Norge blir mindre norsk for hver dag som går. Tradisjonen og kulturen vitrer hen. Jane er bekymret og blogger om det.

Innvandrere som oppfører seg pent kan bli, de andre må dra. Poenget til Jane er:

“Jeg mener det er på tide vi gjør landet “vårt” igjen slik det var før! Våre forfedre kjempet ikke for Norge for at det skulle falle sammen og bli bokstavelig talt renovert og gitt bort til innvandrere og asylmotakere. Vi må snart “sperre” grensa og sile ut dem som virkelig ikke burde være her.” 

Jane har fått gjennomgå i min twitterstrøm. Men heller enn å peke på rettskriving og veive med rasismeflagget kan vi heller ta en titt i kommentarfeltet og se hvor mange som uttrykker enighet med det hun skriver. Trolig en hel del unge mennesker, vanlige folk fra vanlige familier, jenter, gutter, muslimer, afrikanere. Og idioter:

“Æ må nu bare spørre dokker kor i det svartsvidde hælvette dokker klare å finne ut at det innlegge hær e rasistisk ? Ta nu å se på statestikken over krimminalitetn i norge! Trur ikke dokker e så trangsynt vis dokker har en datter som blir voltatt av en gjæng med utlenndinga. Å før å ikke snakke om dæm som har blitt det. Næi det e rætt å slætt tragisk det som jolde på å skje med vårt kjære land!”

Og denne:

“Nordmenn for nordmenn, kina for kinesere, russland for russere og midtøsten for muslimer!! Jeg skjønner ikke åssen dere som er etniske nordmenn kan ta side med muslimer og hvor synd det er på de?? Få dritten ut av landet vårt, før vi snart må forandre selv det Norske flagg for at de finner det støtende mot Islam!! Jeg er dritt lei av å se flere muslimer og innvandrere enn nordmenn hvor enn jeg snur meg i Oslo, Lillestrøm, Strømmen osv osv ,, NÅR SKAL DERE VÅKNE?? DE TAR OVER LANDET VÅRT!!”

Andre reagerer med å føle seg fremmedgjort. De føler på kroppen at flere tenker som Jane og dette påvirker identitetsforståelsen deres:

“Vi bor her med dere, og jeg skjønner godt om noen provoserer, men dette gjelder ikke alle!! det er så hardt å ikke kunne plassere meg selv. Jeg er verken fra midtøsten, eller fra Norge tydeligvis. Jeg føler meg ikke 100% hjemme noe sted! Det er hardt..klarer aldri å bevise nok at jeg ikke er ”typisk utlendning”, for fordommene er der uansett jo.. media, kommentarfelt.. over alt!”

Vi versus dere, oss versus dem.

Jeg anbefaler Jane å ta en titt på dokumentarserien Norsk Nok? på NRK, som i høst har gitt nyttige og nære innblikk i hvordan innvandrere og nordmenn lever side om side med hverandre (i Oslo, vel å merke). Integrering, segregering, konflikter oppstår, relasjoner bygges. Noen har bodd i Norge i over 20 år uten å ha en eneste norsk venn.

Kanskje øker forståelsen for at der finnes folk i samme nabolag som “oss” som lever på en annerledes måte, både med tanke på etnisk bakgrunn, sosio-økonomiske forhold, kulturell praksis, religiøs tro, forståelse av kjønn, arbeid og status. Kanskje folk som Jane kan ta et steg tilbake og forsøke forstå. Det er ikke enkelt. Det er ikke å være naiv. Det er å vise respekt. Og det må gå begge veier. Har vi noe annet valg?

Jane møter ikke uventet støtte i facebookgruppen til SIAN (Stopp Islamiseringen Av Norge), og velger å svare i kommentarfeltet:

janeteland

Jeg håper Jane er klar over hva slags ytringer og aktivitet som ellers foregår i denne gruppen når hun velger å tre inn i diskusjonen. Jeg har scrollet gjennom denne siden mange ganger, og forsøkt å forstå hvorfor de tenker som de gjør. Hva er de så redde for? Hva er det de ønsker å bevare? Har de rasjonelle forslag til hvordan vi skal kunne gå fremtiden i møte?

Enn så mye Jane og hennes støttespillere drømmer seg tilbake til det gamle, gode Norge der alt var likt og enkelt og greit (?) så snur ikke samfunnsutviklingen. Norsk kultur er i endring, har alltid vært det, vil alltid være det. Det kan gjøre vondt. Men det skjer.

0 comments
Submit comment