— Anette Basso

Innfall og utfall

Det er ikke bare agurknytt og rojale fødsler som får lov å havne på avisenes førstesider på nett og papir. Aftenposten har i skrivende stund en fin serie av saker som viser hvordan forskning leder til innovasjon – konkrete utfall av kreative innfall (og mange, lange forskningstimer) ved landets åtte universiteter. Ny viten blir til nye produkter, som kan gjøre hverdagen enklere, redde liv, spare tid, miljø og penger.

Knut Olav Åmås skriver i sin kommentar at Norge er middels god på innovasjon, og som kjent ligger våre naboland i Finland og Sverige et stykke foran. Dette ble også tematisert på årets Christiekonferanse, der det kom frem at Finland, landet med de tusen sjøer og Nokia og Nokian og Mummitroll, bruker nesten dobbelt så mye av sitt bruttonasjonalprodukt på forskning og utvikling enn det Norge gjør.

Jeg har selv et par forslag til hva jeg synes norske universiteter bør satse på for å gjøre hverdagen enklere og livet bedre mer generelt. Det dreier seg om to fenomener jeg synes er kule og stilige – teleportasjon og hologram.

Teleportering defineres som “forflytning av et fysisk objekt ved at det oppløses og dukker opp et annet sted i samme øyeblikk det forsvinner fra sin første posisjon” og er ikke bare noe som finnes i Star Trek. Det kan på en måte sammenliknes litt med en faxmaskin (når faxet De sist?), og foreløpig er fenomenet begrenset til fotoner.

Jeg synes av kvantemekanikken kan være litt grei og dele med oss litt større partikler. Tenk så praktisk når du for eksempel har forsovet deg til jobb mandag morgen eller når du våkner fyllesyk i et klamt telt og helst vil hjem til din egen seng asap. Eller om du våkner i en veldig feil seng og vil veldig, veldig fort bort. Kaste ut en irriterende gjest fra utested? I teleportøren med deg, drukkenbolt! Jeg ser faren for at kollektiv transport vil lide under innføring av teleportering, men tenk så miljøvennlig. Aldri mer giftlokk over Danmarksplass.

Baksiden av medaljen?

“(…) prosessen tar livet av deg. Du gjenoppstår heldigvis, eller rettere sagt: en klon av deg gjenoppstår – men det er nok lurt å tenke seg om to ganger”. 

Okei. Noen må jobbe litt mer med saken.

Hologram og holografiteknikk er heldigvis litt nærmere innen rekkevidde. De siste årene har teknologien gjort store fremsteg, og nærmer seg nå et realistisk kommersielt potensiale. Også kunstnerisk har holografiteknikken bidratt til fine ting, har blant annet både levende og døde kjendiser vist seg som tredimensjonale bilder på en 2D-overflate. “How Tupac hologram worked” er nå mer googlet enn “How Tupac got killed” (hvordan det tilfellet faktisk funket, selv om det egentlig ikke var et hologram, kan du lese om her).

En rekke innovative hologramprosjekter er underveis, som potensielt gjør det mulig å “trykke” på ikoner som svever som bilder i luften. Interaktivitet bitches! Sitte i stua med popcorn på fanget og switche mellom middelmådige underholdningstilbud uten å få fettmerker på fjernkontrollen eller iPad’en! Vise seg på festen til den litt kjipe kollegaen din uten å faktisk være der! Gud så bra dette blir.

Mitt favoritthologram er det Alexander McQueen viste av Kate Moss i 2006, post-kokainskandalen som gjorde at de fleste designere vendte henne ryggen. Se så nydelig.

Herregud. Jeg gleder meg sånn til fremtiden. Jeg vil ikke dø.

1 comment
  1. SynLar says: July 27, 20131:11 pm

    Jeg liker teleporteringsideen din, bortsett fra den nevnte medaljebaksiden. Håper de finner ut av det i min levetid.

Submit comment