— Anette Basso

Grønne skjønne

Har du ikke sjekket ut bloggkollektivet Grønne Jenter? Gjør det nå. I disse dager feirer de 100 innlegg siden starten i januar, og de har mange gode tanker om miljø, forbruk og bærekraftige løsninger i hverdagen. Fra kosmetikk og husholdningsprodukter til bier, bomull og matkasting. Begge tomler opp!

Teknologioptimisme og forbrukeransvar. I disse agurktider har en av de grønne jentene skrevet en god kronikk til NRK Ytring, som svar på en Sifo-rapport som antyder at nordmenn i stadig mindre grad ser på redusert forbruk som en del av klimaløsningen. Vi er stadig mer optimistiske til at teknologien skal løse klimaproblemene, og tar mindre ansvar som forbrukere. Miljøspørsmål er et kollektivt ansvar som må løses politisk. And we´ll just keep on keepin´ on.

Er dette riktig? Nei, mener Grønne Jenter og Siri Karlsen Bellika. Hun skriver:

«Klimaproblemet krever rask handling. Det er derfor forbrukerne fortsatt må spille en rolle. Politiske beslutninger krever tid. Mye skal på plass og mange skal være fornøyde før noe skjer. Å frigjøre forbrukerne fra sitt ansvar gjennom å lansere teknologiske og politiske løsninger som det eneste alternativet, er derfor problematisk»

Jeg liker Grønne Jenter fordi de har en positiv misjon om å bidra uten å formane. De gir deg lure løsninger uten å peke på alt du selv gjør feil, og konkrete tips til kjøttfrie middager, plantestell og hagekatastrofer, bytting av klær og DIY. De siste to årene har jeg blitt mer bevisst på dette selv – jeg er ikke perfekt, men det er okei. Jeg prøver. Grønnsaker er digg og jeg trenger ikke ti jeans fra Acne (to-tre kanskje…).

Mange bekker små gjør en stor å. Jeg har aldri betegnet en elv som en å, men en spade er en spade – du må gjøre ditt for å bidra til Den Store Klimasaken (og politikerne sitt). Bruk hodet, vi har bare én klode osv.

0 comments
Submit comment