— Anette Basso

Fremover til fortiden

Det har vært en strålende helg. Men noe har ligget på lur og plaget mitt lystige sinn:  reservasjonsretten legene nå får mot å henvise til abort, assistert befruktning og til å skrive ut p-piller. Behandling som strider mot legens samvittighet – behandling som er rettet mot kvinner og deres forplantningsorganer.

Som lege har du har valgt et yrke. Om dine personlige overbevisninger er så sterke at det vil medføre vansker i å utføre jobben din så er du feil person på feil plass. Noen har sammenliknet dette med at man kan få fritak for militær tjeneste av overbevisningsgrunner. Men ingen stat har pålagt deg å velge å bli lege. Den norske legeforening har kjempet for reservasjonsretten, men påpeker også at det bør være mulig for pasienten å vite hvilke leger som benytter seg av den. Jeg vil gjerne reservere meg mot leger som benytter seg av reservasjonsretten.

Abort og prevensjon har vært stridssaker i lang tid, felles for dem begge er at de angår kvinner, ofte unge jenter. Jeg vet at man uansett får gjennomført en abort, at man uansett får skrevet ut p-piller – men ethvert forsøk på å gjøre dette bittelitt vanskeligere?

Jeg er optimist av natur, og lever i den (naive) tro om at verden stort sett går fremover, at ting alltid vil bli bedre. Men akkurat her er det få fremskritt i sikte. Kanskje kan man klamre seg til håpet om at Erna og Siv vil angre seg.

Les brevet som norske bloggere nå sender til stortingsrepresentantene via Oh Chérie – jeg har signert, du kan kopiere det og sende et selv!

0 comments
Submit comment