— Anette Basso

Fra pensum til post-punk

Som kulturviter stiftet jeg flere ganger i løpet av studietiden kjennskap med “the noble savage” – den primitive figuren, upåvirket og ubesudlet av moderniteten, rå og naturlig, med en ren og edel sjel. I vårt pensum var det særlig fokus på hvordan samene tidlig ble ansett som edle villmenn, presentert som eksotiske innslag på verdensutstillinger, med et harmonisk og mytisk forhold til Naturen. Reinsdyr og runebommer, y’ all.

Dette endret seg, og den romantiske primitivismen ble erstattet med en syn på villmannen som underlegen, farlig, og mindreverdig. Rasehygieniske tiltak tuftet på en tvilsom fysiognomisk “vitenskap” kom som et resultat av dette, og den delen av vår nære historie, fra samer til indianere, er ingenting å være stolt av.

Min sensor på masteroppgaven, folklorist Stein Mathisen, har blant annet skrevet utførlig om temaet i artikkelen  ”Hegemonic Representations of Sámi Culture. From Narratives of Noble Savages to Discourses on Ecological Sámi” (trekk pusten), der han blant annet konkluderer med at en slik patriarkal konstruksjon av samene som naturfolk har vært med på å påvirke og begrense individers handlingsrom i den samiske kulturen. Jeg digger den mannen. Og han digget masterprosjektet mitt. Digg.

Selve begrepet om “the noble savage” dukket først opp i et skuespill fra 1600-tallet:

I am as free as nature first made man,
Ere the base laws of servitude began,
When wild in woods the noble savage ran

Og nå kommer vi til den egentlige hensikten bak dette blogginnlegget, nemlig min nye favorittband denne uka.

Jeg vet ikke om de fire britiske jentene i Savages løper så mye rundt i skogene, men de fikk i alle fall rast i fra seg under South by Southwest i Texas forrige uke. Innsatsen ble belønnet med en “Best New Track” hos Pitchfork, for låten “She Will”. Post-punk-vibber med en i særdeleshet rå trommis, som benytter enhver anledning til å gi cymbalene juling. Ikke så nobelt, men veldig bra.

2 comments
  1. Leser says: March 21, 20138:35 pm

    Spennende! Hva skrev du master om, egentlig?

    • Anette Basso says: March 21, 20139:23 pm

      Så kjekt! Jeg skrev om kvensk identitet og kultur i projektet “Å gjøre kvensk: identifikasjon, deltakelse og valg av strategi”, med analyse av kvalitative intervjuer og feltarbeid fra en kvensk festival og på Facebook. Har tenkt å skrive litt om den i “om”-fanen over her, men det var bare så…deilig å bli ferdig med den. Selv om jeg var og er fornøyd med prosjektet!

Submit comment