— Anette Basso

Feministfiksjon

Jeg er stolt innehaver av et knippe studiepoeng i ymse kjønnsfag. Naturlig nok har jeg da lest en liten hyllemeter med feministisk faglitteratur. Hjemme har SCUM Manifesto sin plass i bokhyllen, sammen med queerteori, norsk likestillingshistorie, og Marilyn French’ “The Womens Room”. Sistnevnte er en murstein av en roman, og fremdeles ulest. Skjerpings, Basso.

Et par blogginnlegg tilbake omtalte jeg “Alltings Början” som en feminstroman. I en kommentar spør superblogger og Mallorca-elsker Ingvild Telle om jeg har tips til flere feministromaner. Og nå spør jeg dere om det samme.

Men hey, hva er en feministroman? En roman skrevet av en feminist? En roman der feminismen som ideologi er uttalt? En roman om feminister? Jeg er usikker. Litteraturteori er ikke mitt fag. En problematisering omkring kjønn bør i alle fall være tilstede i fortellingen.

Hva med “Amtmannens Døtre”? Er Simone de Beauvoirs “Gjesten” en feminstisk roman? Helene Uris “Kjerringer” fra 2011? Alle disse har jeg lest. Kjør meg opp med gamle, nye, norske, internasjonale, nordiske, lavmælte, provoserende, ukjente, omdiskuterte feministromaner. I mellomtiden kan jeg kanskje begynne med mursteinen fra Marilyn French.

9 comments
 1. Mia says: November 21, 201311:34 am

  Jessica Valenti anbefales da, men det er vel mer “fag”litteratur enn romaner. Uansett morsom dame, med viktige poeng!

  • Anette Basso says: November 27, 201310:51 am

   Takker for tipset, notert bak øret!

 2. Anje says: December 2, 20134:05 pm

  Litt seint, men tusen takk til deg og Ingvild Telle for et supert lesetips! Har slukt den, veldig gøy, særlig når man tilhører samme generasjon. Likte særlig godt skildringen av mor-datterforholdet, sjeldent man ser sånne skildringer, desverre. Av andre feministromaner husker jeg at jeg likte godt både Nedreaas’ ‘Av måneskinn gror det ingenting’ og Amalie Skram sine ‘kvinnebøker’ (småteit uttrykk, da, men dvs. det meste untatt Hellemyrsfolket) da jeg leste dem, men det er jo noen år siden, skal sies. Jeg liker også godt Virginie Despentes, hun har også skrevet et supert feministmanifest, om en vel porno- og prostitusjonsliberalt, kanskje, men mye bra likevel. Men som dere (tror jeg) savner jeg veldig feministromaner fra vår egen tid, eller om ikke feministromaner så skildringer fra et kvinnelig perspektiv fra dem født på 70-tallet og utover. Hvor er den norske, kvinnelige Knausgård eller Renberg? – henne gleder jeg meg til å lese!

  • Anette Basso says: December 3, 20139:45 am

   Takker for en fin og nyttig kommentar. Nedreaas ja, den boken er kjempefin, noterer meg tipset om Despentes! Du etterlyser “skildringer fra et kvinnelig perspektiv fra dem født på 70-tallet og utover” – der tror jeg det skal være en hel del å ta av selv om det eksplisitt feministiske kanskje ikke er så fremtredende. Hvis du likte nittitallskoloritten i Alltings Början kan norske Triggerhappy av Trond Davidsen være artig (mannlig forfatter, kvinnelig hovedkarakter). En av mine favorittforfattere som går Knausgård i næringen om enn flere tiår tidligere er danske Tove Ditlevsen, kan anbefale “trilogien” Barndom/Ungdom/Gift. Eller hva med antibloggeren Magnhild, som kom med bok nå i høst? Fiktiv figur, men likefullt en fin stemme i samtiden. Anbefaler ellers Agnes Ravatn, Olaug Nilssen, Gunnhild Øyehaug, Edy Poppy – mange vestlendinger, hm. Mange flere, tips mottas med takk!

 3. Erling says: December 3, 201310:44 am
  • Anette Basso says: December 3, 201312:04 pm

   Klassikertips notert, tusen takk!

 4. C says: December 3, 201311:05 am

  Sara Stridsberg, Chris Kraus, Marlen Haushofer, Mette Moestrup, Josefine Klougart, Juliana Spahr … Alle disse skriver fengende og flott om kvinner. Stridsberg vrir på Lolita-myten i “Darling river”, Haushofers “Veggen” beskriver en kvinne som nærmest blir kjønnsløs da hun tvinges til å leve i isolasjon i Alpene, Moestrup utforsker kvinnelige generasjonsforhold i “Jævnet med jorden”, Klougart skriver nært og billedrikt om barndom og kjærlighetsrelasjoner, og Spahr prøver i “The transformation” å forplikte seg til selvbiografien uten å bli klam og essensialistisk. Chris Kraus “I Love Dick” kan man lese mer om f.eks. her: “http://therumpus.net/2013/02/the-last-book-i-loved-i-love-dick/

  Om jeg skulle nevne noen norske, er Mona Høvring et godt bud.

  • Anette Basso says: December 3, 201312:06 pm

   Yes! Takk for fine konkrete tips og beskrivelser – Sara Stridsberg står på innkjøpslista (o jubel for billige, svenske pocketbøker på nett).

 5. Berge says: December 3, 201312:09 pm

  Har ikkje lese boka, men sjekk ut Vendrakovic av Erik Ingebrigtsen. Frå forlaget sin omtale: “Vendrakovic er ein inspirert og fandenivoldsk roman om ei kvinne som ikkje vil la seg definere av alder.”

  http://www.oktober.no/Boeker/Skjoennlitteratur/Romaner-noveller/Vendrakovic

Submit comment