— Anette Basso

Dyret

Hver dag følger jeg gode diskusjoner og innlegg i en Facebookgruppe kun for kvinner. Selskabelige kvinns, y’all know what I’m preachin’!

Når kvinner diskuterer likestilling og feminisme handler det til tider om menn. Om ting menn gjør og sier, og hva kvinner sier om og gjør med menn. Jeg vet ikke om noen menn blir overrasket, men når feminister snakker om dere skjer det som regel i en respektfull tone. I alle fall i nevnte forum. Stort sett.

Fornuftige kvinner tror menn er istand til å utvise fornuft. Vi håper i alle fall på det, og forventer det. Noe som gjør meg usigelig trist er når kvinner (og menn selv) hevder at Mannen er et enkelt mannedyr som tenker med mannekuken og dermed kan unnskyldes for mange teite ting. “Åh, han er bare en mann, hva mer kan vi forvente”.

Min mor gjentok dette flere ganger når jeg vokste opp. Mest humoristisk, som i “blunk-blunk, stol aldri på en mann, de tenker bare på én ting” til andre kvinner hun kjente.

I et innlegg om en datingside for utro menn og kvinner (WTF?) kommer det en treffende kommentar:

“Det er jo ganske vanlig å tenke at menn er mer aggressive, dyriske, ukontrollerte og bare tar for seg, selv om det ikke nødvendigvis stemmer. Hvis jeg hadde vært mann hadde jeg vært RASENDE over å bli sett på som så dyrisk at jeg kun lever etter instinkt.”

PREACH!

På Twitter kom et annet gullkorn, som en kommentar til denne velskrevne artikkelen om voldtekt som et manneproblem:

Nevnte artikkel sier blant annet følgende:

“Vad har samhället för bild av män i sexuella situationer?

Är de djur, offer för sina drifter, som förlorar både hörsel och empati när de blir kåta? Blir de lite dumma i huvudet när blodet rinner till könet?

Gång på gång ser vi hur rättsväsendet låter bli att ifrågasätta förövarnas absurda eller motsägelsefulla beteende. Hur kontexten är att en man alltid vill ha sex, i princip på vilket sätt som helst, bara för att det finns en kvinnokropp tillgänglig.”

Hvis vi legitimerer, i spøk eller på alvor, at menn er dyr så vil menn tenke at det er greit å være dyr. Hva mer kan vi forvente liksom. Det er jo forbannet trist å tenke på. Og hadde jeg vært mann hadde jeg vært rasende over å bli nedvurdert på den måten.

Kjønnsroller ass. Break free.

PS. Det var ikke meningen å nedvurdere dyr i dette innlegget. Selv er jeg begeistret eier av en kastrert hannkatt.

0 comments
Submit comment