— Anette Basso

Det stemmer

I dag var offisiell åpning av Stemmerettsjubileet 1913-2013. I hele 2013 skal vi markere og feire at det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn i Norge. Hoo-fuckin-raaay!

Følger du litt med i avisene for tiden vil du se massevis av (hovedsakelig) kvinner som bruker stemmen, pennen og tastaturet i anledning jubileet. Blant annet i BT. Og mer skal det bli.

Første offisielle arrangement i Bergen skjer om noen uker, 29. januar på Bergen Offentlige Bibliotek. “Essayisten, kritikeren og debattanten Camilla Collett” er en av jubileets “fire store” – ganske rå damer hele gjengen. Kanskje på tide å lese Amtmandens Døtre på nytt? Ønsket om større frihet for tanker og følelser, om å oppheve fordommer, utvide rammene, løsne på båndene, rasle med lenkene osv. er fremdeles evigaktuelt. For alle kjønn.

Jeg håper at jubileet klarer å bringe på banen også aktuelle debatter og diskusjoner, nye stemmer, nye perspektiver på representasjon og likestilling. Hvem er det som ikke ses, høres og synes i dagens Norge? Hvilke konsekvenser får det? Setter vi for eksempel på oss klasse- og/eller etnisitetsbrillene kan likestillingslandskapet se noe annerledes ut. Bare en tanke. Som jeg ønsker å komme tilbake til flere ganger på min ydmyke blogg.

PS. Camilla Collett er på Twitter!

0 comments
Submit comment