— Anette Basso

Den perfekte dårlige idé

TLC Norge hadde for to dager siden premiere på dokumentarserien Den perfekte meg med tidligere modell Kathrine Sørland i hovedrollen. Første del heter “Size Zero” der målet er å slanke seg til en størrelse 0 eller tilsvarende 32 i norske størrelser. Altså er “perfekt” synonymt med størrelse null? Hm.

Programmet har møtt sterk kritikk lenge før premieren, men er ment fungere som skremselspropaganda fremfor en slankeguide. Sørland sier at:

– Jeg selv tenkte at jeg bare skulle slanke meg, men innerst inne så er det jo begynnelsen på et eller annet slags spiseproblem. Så jeg håper veldig mange unge jenter vil se på dette programmet, og tenke seg om en gang ekstra før de begynner å slanke seg.

Jeg mistenker at serien er lett inspirert av BBC3-dokumentarene med Cherry Healey som programleder. Healey har utforsket emner som kvinners alkoholvaner, mammarollen og kroppsbilde, og har i tillegg til å filme sin egen fødsel og vært brisen foran kamera (ikke samtidig altså) vært åpen om sin egen bakgrunn med tendenser til spiseforstyrrelser. Lettbent, men sympatisk formidlet.

Jeg har ennå ikke sett programmet. Jeg  tror “Size Zero” har gode intensjoner men feiler i gjennomføringen – Sørland kunne ha laget programmet uten å sette seg selv på slankekur. Hvorfor skal hun “bare slanke seg”? Var ikke de andre elementene i programmet nok til å få frem poenget? Hadde jeg vært mer vennlig innstilt dersom serien tok utgangspunkt i en kvinne jeg personlig kan relatere meg mer til enn en blond, vakker eks-modell?

Programlederen veier før slankekuren 55 kilo og er en størrelse 36. At en 32 år gammel kvinne med et etter samfunnets øyne svært heldig genetisk utgangspunkt og som etter eget utsagn “elsker sauser og sjokolade” røper at hun ble “sliten og trøtt” og synes at hun selv “så stygg og skranglete ut” vil neppe skremme dem som ønsker å bli tynnere.

Folk med et trøblete eller forvrengt kroppsbilde vil ofre søvn, sosialt liv, overskudd og helse for å bli tynn, bedre, perfekt. La det skrangle la det rock’n’roll.

Disiplin. Styrke. Sunnhet. En smalere midje. Det er en fin linje mellom å være opptatt av å holde seg i form til å falle for fristelsen til selvpining for speilbildets skyld. Å balansere på riktig side av den linjen er en kunst, som noen aldri vil mestre. Ikke dermed sagt at alle TLC-tittere løper på badet og stikker fingrene i halsen i reklamepausen. Jeg stoler på at enkelte beholder sin kritiske sans, og muligens vil se programmet slik Sørland og Skofteland Film har intendert.

Men disse fornuftige seerne og de mer sårbare som blir inspirert til å selv bli mer perfekt i betydningen tynnere trenger ikke Sørlands slankereise mot nullpunktet. Det vi alle trenger minst av alt er nok et medieprodukt som fokuserer på kvinnekroppen som det evige oppussingsprosjekt.

0 comments
Submit comment