— Anette Basso

DarWIN

– Det var vel ikke helt det eg hadde forventet.

Utsagnet kom fra mann (50-ish) etter at tre runder med taktfast applaus og begeistrede utrop hadde lagt seg i Logen Teater i går kveld. Siste fremvisning av Origin of Species hadde trukket fullt hus, og jeg vil påstå at det kommende publikum i København med rette kan jekke opp sine egne forventninger til stykket, som handler om Darwins oppdagelser og teori om artenes opprinnelse.

Jo Strømgren Kompani er et navn jeg pleier å stole på at leverer ting jeg liker, og i likhet med Carte Blanche ser jeg det som en garantist for kvalitet innenfor dans og teater. Under Festspillene og ellers forsøker jeg å få med meg så mye som mulig av danseforestillinger. Dans kan få meg til å begynne å grine, bli gira, fullstendig oppslukt, av rytmen, kroppene, musikken, svetten.

Kanskje er det min bakgrunn fra jazzballett som fremdeles sitter i, en hobby jeg forøvrig la på hylla når jeg fylte femten. Kroppen var keitete og rar og tynn og alle de andre jentene hadde en schwung over hoftene som jeg aldri fikk til. Jeg klarte ikke engang å fylle ut en jazzbukse. Dette skulle endre seg. Hello ass. I love you.

Origin of Species var mer, bedre, rarere enn jeg hadde forventet, og jeg lo høylytt opptil flere ganger. Jeg var i utgangspunktet i latterlig godt humør etter en latterlig bra lørdag i verdens beste by. Det som møtte meg på Logens lille scene var et overflødighetshorn av et teater/dansestykke, fylt av digresjoner, energi, humor, levert av Mungo Park Companys danske skuespillere – tre svette menn i til tider bare trusa. “I´m fit”. Mhm.

Bak humoren og dansen lå likefullt en tankevekkende påminnelse om hvor revolusjonerende og radikal darwinismen var, i møtet med et grunnleggende religiøst verdensbilde. Naturlig utvalg og “survival of the fittest” kan også være en ganske skummel tanke og utnyttes av ulike interesser, noe Jo Strømgren også lykkes i å få frem på snedigseriøst vis.

I all sin quirky burleskhet var kanskje ikke helt det en del av kjernepublikummet på noen-og-femti hadde forventet. Men likefullt en solid (dar)win. Høhø.

0 comments
Submit comment