— Anette Basso

Bergensborger blues

Det er uunngåelig blitt høst, skjerf og ullplagg ser igjen dagens lys (det blir stadig mindre av det), duftlysene flakker, og Thomas Dybdahl er faen meg tilbake med ny plate. Men drit i ham. Den beste oktoberplata kom allerede i august. Den heter “En pause fra evigheten”.

Sensommerutgivelsen fra Utakk (releasefesten var 31.august) er i ferd med å bli en av tidlighøstens favoritter. Jeg skrev i juli et par linjer om musikkvideoen til “Ole Bull 2.0” – et sommereventyr av en sykkeltur gjennom Bergen by. Det er en skikkelig fin låt. Og Utakk har flere på lager. “Forbannelsen” er på tung rotasjon for øyeblikket.

Den nevnte releasekonserten fant sted på Victoria. Passelig perfekt location, fullt av folk som var spente og kjente. Jeg hadde hørt albumet et par ganger før konserten. Fin plate, som krever litt tålmodighet. “Litt kjedelig”, kom det fra min sidekvinne underveis i første lytt. “Helt innforjævlig bra”, var dommen fra en annen.

Utakk er mer tidløst enn trendy, mer globale enn lokale. Små snutter av fremmede språk, referanser til New York, London og Berlin. På klingende bergensk, av en stemme som kan gå dypere enn de fleste. Jeg liker stemmen til Øystein. Og det snedige tekstuniverset han leverer. På Vic´en var han tryggheten selv, hele bandet virket mye mer rutinerte enn man forventer av noen som har releasekonsert.

Jeg har en tendens til å kjede meg lett under konserter som ikke innbærer skriking og moshpits. Jeg kjedet meg ikke på puben i Kong Oscars gate denne kvelden. Jeg tør til og med påstå at det var enda bedre live enn på plate. Her er forresten et bilde knipset av Kristoffer Øen:

kristoffer_oen-2013-08-31-web--3(1)

Jeg putter dermed Utakk inn i en av høstspillelistene mine, sammen med Thåström, Interpol, Broken Bells, Arcade Fire. Blant menn som synger om kvinner, om venner, om liv og død og kropp og skuffelser. Indierock med små drypp av sval synth og deilig gitardriv.

Jeg ønsker meg en ny ullgenser som ikke klør og et duftlys som lukter tobakk og sjø. Og denne plata på vinyl:

0 comments
Submit comment